Żywimy zdrowo i ekologicznie

IV edycja konkursu Żywimy zdrowo i ekologicznie organizowanego przez Gąsawskie Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Społeczno-Wychowawczych im. Jadwigi Dziubińskiej, a finansowanego ze środków Powiatu Żnińskiego i Stowarzyszenia, została otwarta 5 kwietnia 2017 r. Spotkanie odbyło się pod hasłem Gęsina nie tylko na św. Marcina.

W Zespole Szkół Niepublicznych w Gąsawie gościli uczniowie z gimnazjum w Gąsawie. Część teoretyczną zajęć z zakresu ekologicznego chowu drobiu przedstawiła pani Maria Wiechetek, a naturalne sposoby przechowywania żywności i racjonalne żywienie pani Bożena Korniluk.

Druga, warsztatowa część została przeprowadzona w pracowni technologii gastronomicznej pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych pana Waldemara Szredera oraz pana Karola Lizaka. Młodzież przygotowała przystawkę, którą stanowiła sery niepasteryzowane podane z kiszonym czosnkiem oraz bukietem sałat.

Na obiad gimnazjaliści przygotowali filet z gęsiny z kaszą gryczaną i grzybami, pierogi z półgąski z sosem borówkowym, a na deser naleśniki z sosem klonowym.

Nowe smaki ekologicznej żywności okazały się całkiem interesujące, bo wszystkie potrawy szybko zniknęły z półmisków.

Na zakończenie uczestnicy rozwiązali test, który wyłonił zwycięską parę – uczestników II etapu konkursu. Największą ilość punktów uzyskały: Patrycja Sobkowska i Klaudia Brzuchalska.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

X