„Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”
W niedzielę, 14 maja 2017 r., podczas Targów Turystyczno-Ogrodniczych LATO NA WSI 2017 ogłoszone zostały wyniki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”.
Wśród laureatów regionalnego etapu XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy produkt żywnościowy oraz na najlepszą potrawę regionalną znaleźli się reprezentanci Powiatu Żnińskiego.
NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO - SMAKI REGIONÓW
I. Kategoria produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda:
Daniel Żurkowski
gmina Łabiszyn, powiat żniński
za Lody Cassate z Łabiszyna
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego
Wyróżnienia w kategorii produkty i przetwory pochodzenia roślinnego:
Stowarzyszenie „Kuchnia pałucka” Krzysztof Leśniewski
gmina Barcin, powiat żniński
za wiśnie w occie z Dąbrówki Barcińskiej
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce
Gospodarstwo Agroturystyczne Katarzyna i Patrycja Przybylska
Józefinka 31, 88-190 Barcin
za pierogi z okrasą kaczą i cebulką oraz kaczkę faszerowaną
Perła 2017
Gospodarstwo Agroturystyczne Katarzyna i Patrycja Przybylska
Józefinka 31, 88-190 Barcin
za pierogi z okrasą kaczą i cebulką oraz kaczkę faszerowaną
Pełne wyniki konkursu >>>