Niepodległościowe gotowanie
W dniu 8 listopada 2019 roku młodzież dwóch żnińskich szkół (I LO Żninie i ZSE-H w Żninie) po raz kolejny w samo południe częstowała mieszkańców Żnina tradycyjną potrawą pałucką. Tym razem na przysłowiowy ruszt poszedł kaszok (kaszanka). Pałuckie jadło serwowane było w ramach już IV edycji „Pałuckiego niepodległościowego gotowania”.
Organizatorzy chcieliby serdecznie podziękować za pomoc i wsparcie: firmie PPHU Kwiecińscy sp.j. z Bożejewic, właścicielom restauracji „Parkowa” w Żninie, przedsiębiorstwu Rolnik ze Żnina, Hurtowni Opakowań Jednorazowych „Amart” oraz Starostwu Powiatowemu w Żninie. Szczególne podziękowania należą się wszystkim nauczycielom, w szczególności paniom Romanie Kapuścińskiej, Małgorzacie Żurek, Jadwidze Chojnowskiej oraz Kamili Bartczak, a także uczniom oraz rodzicom, którzy włączyli się w pomoc w realizacji naszego projektu.
Koordynatorem akcji był pan Łukasz Naliwajski (nauczyciel I Liceum Ogólnokształcącego w Żninie). Dziękujemy i do zobaczenia za rok!!!