Pachnący świat średniowiecznej kuchni

Organizator Muzeum Ziemi Pałuckiej w Żninie

Kategoria inne

Data

Serdecznie zapraszamy na pokaz średniowiecznej kuchni dnia 18 września na teren podzamcza w Wenecji. Tego dnia członkowie Bractwa Jantar przygotują w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa prezentacje książęcej kuchni. Jej punktem centralnym będą cztery paleniska, na których wypiekać się będzie starosłowiański chlebek (podpłomyki) z grzybami, żebra w kapuście, świńskie ogony w miodzie, ptactwo, kiełbasy i mięsiwo. W żelaznym kotle ważyć się będzie kasza ze skwarkami. Scenografię dopełnią sprzęty gospodarskie, używane przez dawnych kucharzy. Podczas pokazu goście będą mogli degustować średniowieczne przysmaki.

 

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

X