'Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów'
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu, wraz z Polską Izbą Produktu Regionalnego oraz Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie, jest po raz kolejny współorganizatorem konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" w województwie kujawsko-pomorskim.
Konkurs podzielony jest na 2 etapy:
W pierwszym etapie – w czasie finału regionalnego, który odbędzie się 19 VIII w Przysieku, wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2011”. Wręczona zostanie honorowa nagroda „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawana osobom najbardziej zasłużonym dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych w czasie Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food, z uroczystym wręczeniem statuetek „Perła 2011” i „Klucza do Polskiej Spiżarni”.
KPODR koordynuje pracami związanymi z organizacją konkursu na szczeblu wojewódzkim. Głównym zadaniem jest propagowanie idei konkursu na terenach wiejskich, zbiór kart zgłoszeniowych przez osoby zainteresowane udziałem w konkursie oraz przesłanie ich do Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, która weryfikuje zgłoszenia pod względem formalnym. Karty zgłoszeniowe oraz regulamin konkursu można pobrać poniżej.
Zachęcamy wszystkich Państwa do udziału w konkursie!!!
Więcej informacji: www.kpodr.pl