Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”

W dniu 12 maja 2024 r. podczas Targów „Lato na wsi” w Minikowie odbyła się XXIII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. W konkursie po raz pierwszy udział wzięli uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Żninie. I odnieśli sukces zdobywając 2 miejsce!!

Uczniowie w oparciu o historyczną recepturę i inspirację daniami swoich Prababci przygotowali:
- zupę szczawiową z omletem i skwarkami ze słoniny,
- szynkę w cieście biszkoptowym z sosem chrzanowym, dukanymi ziemniakami z boczkiem i cebulką oraz kapustą młoda zasmażaną z koperkiem,
- kompot z rabarbaru.

Gratulacje dla uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych:
Kalina Golińska (klasa 3)
Paweł Zieliński (klasa 2)

Głównym celem konkursu było stworzenie dania opartego na recepturze historycznej z danego regionu, która osadzona jest głęboko w polskiej tradycji i od wielu lat wytwarzana tymi samymi metodami.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

X